FADDERPOST – JULEN 2022

Hva skjer i Gambia?

Av: Morten Skjelbred

Pandemi og krigen i Ukraina.

Pandemien 2020-2021 førte til det største globale økonomiske tilbakeslaget siden 2. verdenskrig. Størst var nedgangen i USA og Europa, men Norge hadde økonomiske muskler til å ta igjen det tapte. Mange av de fattigste landene fikk mindre økonomiske tilbakeslag, men skadene på økonomiene ble imidlertid mer permanente.

Krisene har ført til større fattigdom

I november fikk vi oppleve hvor krevende det er for gambiere å håndtere økte matpriser. I tillegg er bensin- og diesel prisene også svært høye. Matvarer har steget 30-40% de siste to årene, bensin og diesel prisene er nær doblet, selv etter subsidier fra myndighetene. Prisstigningen er svært høy på importerte varer. Gambia importerer nesten alle varer som forbrukes med unntak av fisk, grønnsaker og noen kjøttprodukter. Turisme har vært Gambias viktigste næring i mange år.

Turistene er nesten helt fraværende i årets sesong.

Hvordan kan vi i ScanAid håndtere økte kostnader?

Lærerlønningene har økt med 6-7% både i 2021 og 2022. Skolemateriell/uniformer har økt med 25-30%, matvarer som nevnt 30-40%. I tillegg har norske kroner svekket seg ca. 25% mot amerikanske dollar, som vi må gå via, det siste året.

Vi er i en svært krevende økonomisk situasjon og må prioritere hvordan vi bruker tilgjengelige midler.

På styremøte i vårt «Board of Governance» i Gambia ble det på møtet hvor jeg deltok besluttet å prioritere slik: 1. lønninger, 2. skolemateriell, 3 mat. Det betyr at vi ikke klarer å dekke alle behov, som bl.a. nye skoleuniformer. Styreleder i Gambia, Ousman Cham, tok opp temaet bidrag fra foreldre til barna. Vårt styre i Norge vil drøfte problemstillingene. I løpet av vinteren vil vi beslutte hvordan vi skal håndtere de økonomiske utfordringene.

Fra 2022 økte vi fadderbidraget med kr 100 pr år til kr 750 x 2, altså kr 1.500. Forrige gang var i 2017. Å øke fadder-innbetaling nok en gang er ikke noe vi ønsker å gjøre. Mange sliter med stramme økonomiske forhold også her hos oss.

Hvis noen har gode forslag til hvordan vi kan bedre økonomien mottar vi de med takk. Send gjerne e-post til post@scanaid.com, skriv på vår FB-konto eller ring et av styremedlemmene (tlf. nr. på hjemmesiden)

Gjensyn med fadderbarn

Av: Morten Skjelbred

På ungdomskolen møter jeg Amy. Hun kunne ikke gå etter en brannskade på beinet. Søsteren min, Mette, hjalp henne i gang med trening på krykker. Hennes største ønske var å fortsette på skolen. Her trives Amy veldig godt. Hun går den lange veien fra hjemmet nær førskolen til ungdomsskolen på krykker hver dag. Hun er noen år eldre enn klassekameratene og er en elev mange ser opp til. Hvis man vil er det utrolig hva man får til med litt hjelp.
Amy sender en hilsning til Mette og til sponsoren sin.

Å samle egne og andre fadderes barn til lek og moro på hotellet er alltid hyggelig. Til lunsj serveres nesten bare Chicken Jazza som er gambisk nasjonal rett. Det er ikke behov for å gi formaninger av typen, spis nå opp maten din. Alt går ned uten en lyd.

Vi rakk å hilse på Paul, kona og tvillingene Mary og Martha. Mary på Majkens fang, Martha på fanget til en venn av familien.

Paul er engasjert og kreativ lærer på barneskolen med ansvar for Leap Learning.

Kvinner er Kvinner Best

Av: Gro Rundbråten

Våre to studenter Jainaba Jallow og Fatomatta Bayo er begge i gang med studiene etter sommerferien. Og begge gjør det veldig bra i sine studier; Fatoumatta i
informatikk og IT, og Jainaba i økonomi.
Begge koffertene kom fram til jentene og de var kjempefornøyde. Fatoumatta fikk også ny telefon i høst.

Det skal bli spennende å følge disse jentene framover, og jeg gleder meg til å besøke dem i februar.
PS! 4 nye studenter har fått plass i vårt program i 2023; Medisin, Sykepleie, Regnskap og Samfunnsvitenskap. Vi ønsker dem lykke til fra Styret.

Fortsettelse på Sol-skinns historien!

Av: Gro Rundbråten

Husker du SOL, 12 år gammel som sendte egenpakket faddereske nedover til Manyima. Manyima ble 9 år nå i august og hun fikk pakken sin rett før bursdagen.
Vet ikke hvem som er heldigst, Sol som har Manyima som fadderbarn eller Manyima som har Sol som fadder.
Mammaen og søstren til Manyma var med på skolen og hentet esken, og etterpå var Nuha og besøkte familien hjemme hos dem.

Gambia sa du?

Av: Christina Nymoen

Det hele startet med en invitasjon fra Morten, så gikk det bare slag i slag til vi stod på Gardermoen, fulle av forventninger og mor i boblejakke ( kommer tilbake til boblejakken senere). Flyturen gikk overraskende fort, undertegnende sov som vanlig igjennom det meste, og vi landet i Gambia hvor vi møtte en flyplass med yrende liv.

Ello hentet oss og koffertene ble «trygt» lastet på taket, bunnet fast med noe som lignet hyssing.
Så bar det videre til hotellet – det var mørkt og vi så lite langs veien, men en ting vi kjapt forstod var at motorveien var under rehabilitering og når vår gambiske sjåfør, Ello hyler «hompetitten hompetatten» fra førersetet så skjønte vi fort at veien hadde vært under rehabilitering lenge.
Vi ankommer hotellet og med litt varierende grad av mengde dyrehage i rommene, så tuslet vi for å få oss en matbit.
Dagen etter startet vi med felles frokost, eneste på agendaen var veksling av penger. Undertegnede var den mest ivrige på soling så var det bare å spraye på et lag kokos før det bar ned på stranda. Resten av gjengen kom litt senere, og det ble noen avslappende timer. Det er her den boblejakken kommer inn,
gradestokken viser 35 grader, sola steiker fra litt disete himmel og lokalbefolkningen kommer i bukser og tynne dunjakker. Vi som hadde mobbet mor hele veien pga boblejakken konkluderte med at hun hadde blendet best inn med lokalbefolkningen, ikke oss i flip-flops.
Så var det tid for å veksle penger, sjåføren plukket oss opp og vi dro inn til byen. Måtte le litt når jeg tuslet ut av vekslingssjappa med veska full av seddelbunker! Er jo ikke rart når den høyeste valøren veklingsmannen hadde tilsvarte 20 norske kroner. Og jeg kan også melde om at jeg tømte Gambia for Pepsi Max på den turen, dvs 15 bokser!
Søndagen kom, da skulle vi ut til fadderbarna. Ello hentet oss, vi hadde pakket med oss gaver og masse greier fra Norge.
Vi stoppet først innom MyFarm; her driver de med økologisk landbruk og har stort fokus på gjenbruk. Det var en grønn oase og vi så at det var lagt ned mye jobb i prosjektet. Bacon er jo viktig, så griser må man jo selvfølgelig ha da!

Vi stoppet utenfor Nursery og der var det mange barn, de fikk Minty`s ( kjærligheter) og Ello pumpet opp noen fotballer. Da var det bare å parkere flip-flopsa, børste støv av gamle fotballskills og bli med! Det var god stemning og mange glade barn

Vi fikk også besøkt noen av fadderbarna våre og der var stor glede med gaver fra Norge. Vi hadde også med rissekker til familiene. Det ble mange inntrykk for oss fra Norge, men maken til glede vi fikk oppleve skal man lete lenge etter. Madeleine ble også introdusert for julekalender, så Ello oversatte flittig.

Mandagen dro gjengen for å se på hjerteklinikken som er under bygging, mens undertegnede ble igjen på stranda. Kan rapportere om ivrig juicemann og en som passet solsenga i 1,5 time mens jeg sov – skal ha for innsatsen i det minste! Det ble felles lunsj og avslapping resten av dagen før nytt skolebesøk ventet dagen etter.
Gjengen som besøkte hjerteklinikken melder om at det var nesten ferdig. Det er lagt ned mye jobb og ser veldig fint ut. De besøkte også et lokalt sykehus.
De punkterte på veien så fikk også testet ferdigheter i å skifte dekk med jekk i sand, løsning ble å bruke steiner.

Tirsdagen starter med frokost, vi hadde nå fått fast bord og vi hadde skjønt hvem som var morgenfugler og hvem som var murmeldyr.
Turen gikk så videre til skolene, vi startet innom Nursery, hvor vi fikk se elevene i full sving med undervisning. Vi så også flere av fadderbarna våre og det var mange blide barn.

Vi dro så innom Lower Basic, her fikk vi innføring i LeapLearning. Vi fikk testet balansen vår, her var det fremdeles vått i skolegården etter regntiden – kan
melde om varierende ferdigheter i flokken. Vi ga også skoleledelsen og elevene en innføring i bruk av refleks, og de fikk en pose full av reflekser. Håper dette blir flittig brukt fremover!

Så kommer onsdagen, dagen vi har gledet oss skikkelig til! Vi har invitert fadderbarna på bading og lunsj på hotellet. Ello kommer med barna og det er full rulle i bassenget med lek og moro. Vi fikk virkelig kjenne på at det er kjølig for lokalbefolkningen, hvor var boblejakka til mor her?
Vi hadde heldigvis ordnet med håndklær så barna fikk igjen varmen også avsluttet vi med kylling & fries til lunsj.

Nå var det klart for å kjøre barna hjem, de innfødte så ikke helt vitsen med å kjøre to biler, så da ble det 18 stk inn i en 9-seter. Når man har jobbet store deler av arbeidslivet i forsikringsbransjen så gjorde det bittelitt vondt, men slo meg til ro med at med dårlig veistandard så er det jo begrenset hvor høy hastighet man kan komme opp i. Det ble mest hompetitten Hompetatten!

Så kom torsdag og det nærmer seg hjemreise. I dag så var planen fotballkamp. Hele gjengen dro og kan melde om at vi fikk egne stoler og ble greit stekt der vi sto.
Og i Gambia er det slippers-sesong hele året, til og med linjedommeren stilte i slippers. Stillingen endte 2-2, og ScanAid jenter 15 spilte en bra match. Håper på å se dem på Norway Cup til sommeren! Jeg stiller som heiagjeng, i slippers!

Siste dagen før hjemreise ble brukt på stranda, sammen med alle kompisene ( løshundene), det var godt etter en tur full av inntrykk og opplevelser. Vi har kost oss i godt selskap med felles frokost og middag. Vi vil takke for en fin tur og vi kommer tilbake igjen!

Nytt fra Arbeidsgruppen

Av: Torunn Bottegård

Da har vi etter 2 år med Corona pause kommet i gang med å kunne stå på stand og med å selge lodd. Det ble to aktive dager på Vestfossen marken i August, og i Vikersund i September. Mange hyggelige mennesker, og vi solgte masse lodd og var fornøyd med det vi fikk inn av penger.

Det går ut masse gevinster, men Ingunn og Anne-Lise har vært rundt på salg og fått tak i mye fint. Gro Rundbråten sine friske tomater falt i smak.
Vi var heldige som fikk være der under Pride paraden, det samlet masse mennesker. Det var godt å ha teltet som vi har fått av Text og Design, det gir oss ly for vær og vind.
Det gikk ikke så bra da jeg skulle stå å selge på basar i Tverrveien uten telt. Regnet kom raskt og alt av det som var med ble klissvått! Heldigvis hadde vi fått
tyttebær og tomater av Gro, og alt ble solgt av det, så det ble litt i kassa da også.

En stor takk til dere alle som stiller opp som loddselgere og til alle gode hjelpere! Dere er unike!

Julemesse i Hokksund

Av: Torunn Bottegård

Forberedelser til julemessa begynner i slutten av September. Da er det utdeling av loddbøker til respektive selgere. Vi har som regel noen få gevinster starte med, men det dukker alltid opp flere gevinster underveis. I år hadde vi 24 gevinster som snille mennesker har bidratt med.
Det var litt verre å selge ut bøkene i år siden vi hadde lagt på prisen fra kr2,-til 5,- kr prlodd, men det ble ett bra resultat til slutt. Kari Solumsmoen hadde også i år også strikket mange lekkerbiskener igjen.

Anne-Lise Lærum Andersen og Ingunn Teigen hadde strikket lekre votter og sokker som gikk unna som varmt Hvetebrød på Messa. Mirjam Rolfsnes hadde laget flotte jule dekorasjoner, og mammaen hennes er den prisbevisste som setter rett pris på alle salgsvarene våre.
Vi er heldige som har alle de frivillige som stiller opp med salg, hjelp på julemessa og alt forarbeidet. Det å få være på arbeideren i Hokksund er kjempeflott. Det går juleforestillinger 3 ganger om dagen, så vi har mange som stikker innom oss også. Lederen for jule messa; Roy, har hvert år gitt oss gratis plass på scenen. Dette var hans siste år som leder der, så vi vet ikke hva som skjer til neste år.
Vi fikk inn ca kr.40.000.- på loddsalg og salg av ting og tang dette året. Det er ny rekord!
Tusen takk til hver og en av dere som har bidratt denne gangen også!

Det knaker godt i veggene og nydelige isroser pryder innsiden på ruten her

Av: Guri Mjellem

Sneen ligger lett som en hvit deilig dyne over fiskedam og resten av hagen. Så blir det kanskje hvit Jul her i år? Julenissen fikk jeg oppleve allerede i høst med 6 store kasser tøy til store og små fra butikken No 1 på Geilo. Det er ferdig sortert etter størrelser og venter på å bli sendt til Gambia. Deilige ullplagg ble levert til fattige her i landet.
Vi i ScanAid er heldige som har mange rundt oss som bidrar både praktisk og økonomisk for at vi fortsatt skal klare å gi fattige barn og unge skolegang og en høyere utdannelse.


Med det enkle ordet
TAKK
ønsker vi i styret dere en riktig god og fredfylt Jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *