Fadderposten – julen 2021

Høsten 2021

Vi er i ferd med å avslutte nok et krevende skoleår. Skolene har forskjøvet skoleår på grunn av nedstengningen i deler av 2020. Eksamener for 9. og 12. klasse er avholdt i høst. Resultatene vil foreligge om kort tid. Reduserte klassestørrelser på grunn av Corona har medført færre skoletimer for elevene. Vi har også måttet utvide lærerstaben på Lower Basic som følge av nye krav til klassestørrelse.

Økonomi

Vi har mottatt flere bidrag i 2021, men har en stram likviditet. Kostnadsbildet er stabilt, men vil øke som følge av Corona. Prisen på importvarer i Gambia har steget 15 – 20%. Vi øker derfor lønningene til våre ansatte med minimum 5% i 2022. Vi har mistet enkelte lærere som følge av høyere lønnstilbud fra andre internasjonale skoler i området. Antall faddere er stabilt. Kjenner du noen med vilje og hjerte til å hjelpe de som har behov for støtte til utdannelse? De kan registrere seg på våre nettsider.

Støttespillere

Vi har fått støtte til vedlikehold på førskolen og barneskole etter stormen i sommer. Engs Barnefond, Torunns arbeidsgruppe, Asbjørn Aksnes og flere bidragsytere på Spleis har gitt bidrag. Vi kan love at midlene kommer godt med i arbeidet med rehabilitering etter den sterkeste stormen i Gambia noensinne. Også i år har vi mottatt skolemøbler fra Universitet i Sørøst-Norge v/Heber Rivas Garcia. En del møbler ble sendt ved samsending av container med Einar Gude.

Det arbeides kontinuerlig for å vedlikeholde skolebygningene våre. Varmt, fuktig klima gjør vedlikeholdsarbeidet krevende. Rådgivnde ingenior Tall Chernor er engasjert til å gjennomføre tilstandsvurdering på skolene. Taal utarbeider en prioritert vedlikeholdsplan for alle skolebygninger.

Førskolen

Vedlikeholdet på førskolen går fremover, blant annet oppbyggingen av grunnen med helt nye toaletter. Utvendig tak på eldste bygningen er også utbedret.

Skolehverdagen følger undervisningsplanen denne høsten. Vi har 227 barn på førskolen.

Kokkene har dårlige arbeidsforhold som følge av bygningsskadene, men klarer daglig å lage varm lunsj til alle barna.

Barneskolen

Barneskolen har 544 elever. Denne høsten ble skolestarten preget av vannskader etter stormen i sommer. Undervisningen ble utsatt i to uker på grunn av ufremkommelig veier. Etter forsinket oppstart har en del av undervisningen foregått utendørs.
Vedlikeholdsarbeidene er igangsatt. Gradvis tas klasserommene og administrasjonsbygget i bruk igjen.

Leap Learing

Vi har anskaffet Leap Learning til barneskolen. Med støtte fra Engs Barnefond bygges det et nytt bygg med to klasserom til dette formålet.
Engels og matematikk er de to fagene vi bil bruke Leap Learning til fra starten.

Ungdoms- og den videregående skolen

Det er stor aktivitet på denne skolen. Her slapp vi unna storm og flomskader.
Kvaliteten på undervisningen er god. Kjempefine eksamensresultater forrige høst gjør opp optimistiske også foran denne høstens resultater. De vil foreligge i desember.
Den største utfordringen vår på ungdoms- og videregående er mangler på inventar, skolemateriell og teknisk undervisningsutstyr.

2021 har i tillegg gitt oss strålende resultater innen fotball og friidrett.
Mange har nok fått med seg at ScanAid er blant de beste gambiske skolen i fotball både for jenter og gutter. Det er kanskje ikke like kjent at vi har mange friidrettstalenter også. Tidlig en fredag morgen tok vi turen til Independent Stadium i Bacao for å overvære test løp. God stemning under oppvarmingen og dyp konsentrasjon under testløpene.

Kvinner er kvinner Best

Av: Gro Rundbråten

Utdanning er så viktig! Spesielt for jenter og kvinner i fattige land. Det er jo disse kvinnene som er fremtiden og ”limet” i familiene og nærmiljøet.
Gruppen ”Kvinner er kvinner Best” ønsker derfor å gi Jainaba Jallow og Fatomatta Bayo denne muligheten. Disse 2 jentene hadde særdeles gode
avgangskarakterer på videregående skole.

Hvem er vi; ”Kvinner er kvinner Best”?
Vi er en FB gruppe bestående av tidligere politikvinner, kvinnelige politijurister, pensjonerte politikvinner og hardt jobbende politikvinner pr. 2021.
Og alle bidrar på sin måte. Noen med fast trekk hver mnd og andre med et beløp nå og da. Gro holder kontakt med jentene og oppdaterer med informasjon og bilder. Målet er å besøke begge to på neste Gambia tur.

ScanAid og Hjerte-klinikk i Gambia

Av: Guri Mjellem

Som vi alle vet er vår økonomi som vanlig på bristepunktet, og de fleste vil naturlig spørre seg hvordan kan vi da engasjere oss i bygging av en hjerte klinikk.
Etter at Jørgen Bredesen, tidligere styreformann, trakk seg tilbake fra ScanAid var det for å bruke tid og krefter på andre prosjekter. Med Hjertespesialist Einar Gude fra DNR sitt engasjement og gode støtte har vi utdannet Gambias første hjertespesialist. Lamin Jaiteh. Han er nå tilbake i Gambia, men mangler vel stort sett det meste for å utføre sin spesialitet. Drømmen om en hjerte klinikk i Gambia har levd lenge i Einar, Jørgen og Dr. Lamin. Prosessen var alt i gang med tomt, samarbeide med sykehuset hvor den var tenkt tilknytning til, samt forslag til søknad om støtte fra Erna og Knut Engs Barnefond. Med Jørgens brå bortgang i fjor ble det bråstopp i prosessen. Det var ham som satt med erfaringen rundt slike ting. Einar søkte derfor råd og støtte fra oss ettersom vi jo
etter hvert har opparbeidet god kompetanse i slike prosesser. Vi har alltid hatt godt samarbeide med myndighetene, veldig god erfaring med byggeprosjekter og svært godt samarbeide med de entreprenører vi har samarbeidet med. Vår gode kontakt med Erna og Knut Engs Barnefond var og av betydning. Jeg selv
hadde allerede vært med Jørgen på møte med dem hvor hjerte klinikken var drøftet.

Å være med på og bidra til at drømmen om Gambias første hjerte klinikk blir realisert synes vi er en fin måte å hedre Jørgen på. Samtidig som det jo er fint å kunne hjelpe Einar og Lamin i en vanskelig situasjon, og ikke minst fantastisk å bistå Gambia med dette.
Det er dog veldig viktig at alle forstår at pengen til dette går direkte fra Barnefondet og er øremerket Hjerte klinikken. Det har med andre ord ingen ting med driften av skolene å gjøre, og vil heller ikke gå ut over den. Når det gjelder skolene og barna fortsetter alt som ellers, og pengene fra dere brukes kun til det.

Det er også viktig å presisere at det er nettopp på grunn av vår fantastiske støtte fra, og samarbeide med, Erna og Knut Engs Barnefond at vi klarer oss gjennom brasene. De har gjennom mange år bidratt til at ScanAid er det vi er i dag. De bidrar nå også med store deler vedlikehold, og fra i år med Leap Learning som nevnt i Mortens artikkel. Vi er utrolig takknemlig for deres støtte og den tillit de til en hver tid viser oss. En konteiner er alt nede med mye utstyr til klinikken, blant annet fra Veterinærhøyskolen som følge av flytting til Ås. Mer utstyr trengs, men Pandemien har gjort at sykehus nå ikke tør å gi fra seg utstyr i tilfelle de trenger det selv, blant annet på grunn av mangel på transport av nye deler.
Kjenner dere til utstyr som kan tenkes nyttig så ta kontakt med meg!

Tur til Gambia november 2021

Av: Kari Hellum Engebretsen

Verden er fortsatt i en spesiell situasjon grunnet Coronaviruset. Men heldigvis ble det i høst mulighet til å kunne reise en tur til Gambia. Noen av styremedlemmene er hjemme igjen etter et kort opphold i november måned. Det var spesielt å komme til Gambia etter to års fravær. Vi besøkte skolene flere ganger, og hadde i tillegg møter hvor vi fikk diskutert veien videre for de forskjellige skolene.
I perioder hvor skolene var stengt grunnet Covid, var utfordringen med hjemmeundervisningen stor i et land hvor internett er fraværende i hjemmene. Avgangseksamen i år ble avviklet i høst, og mange ventet fortsatt på eksamensresultatene da vi var der.
I tillegg til alle MÅ GJØRES-oppgavene vi hadde, var vi og å besøkte mange av elevene våre i forskjellige compounder. Det er alltid hyggelig å bli bedre kjent med både elever og deres familier. Vi får et helt annet innblikk i folks liv og levesett. Gleden ble ekstra stor når vi også hadde med oss forskjellige gaver (oftest mat) som kom godt med i en tid hvor det virkelig er store utfordringer i å ha nok penger til mat. Det finnes ingen støtteordninger for
de som mister jobbene sine eller som ikke får jobbet fordi turistnæringen
har uteblitt grunnet Covid. Takknemligheten var stor over alt hvor vi kom, og vi måtte hilse hjem til alle som støtter både utdanningen deres og mer til.
TUSEN TAKK TIL ALLE FADDERE

Det er alltid mange å takke; TUSEN TAKK!

Av: Guri Mjellem

En kjempestor takk til Staples i Hønefoss for en masse sterkt rabatterte varer. Kladdebøker, pennal, blyanter, penner, viskelær, puslespill og mye mye mer. Torunn Bottegård har pakket i esker til hvert klassetrinn. Bare helt fantastisk!
Strikk for livet er en stor gruppe mennesker som i mange år har strikket sett til nyfødte. Settene består av deilig teppe, sokker og lue. En tilhenger med flere
tusen slike sett ble hentet i Tønsberg og sendt med konteineren til Gambia. De ble levert til sykehus og små klinikker ute i distriktene, og mottatt med STOR
glede og takknemlighet! Nyfødte trenger dette også her, ikke minst under Monsun tiden som blir tøffere for hvert år.
Og nok en gang har vi fått masse garn og strikkepinner til skolene fra butikken Godt Garn i Bergen!

Julemesse i Hokksund

Av: torunn Bottegård

I år var vi så heldige at vi kunne få plass på den tradisjonelle Julemessa på Arbeideren i Hokksund. Atter en gang fikk vi låne Arbeiderens stand gratis. Så tusen takk til Roy Hansen og gjengen hans! Loddbøker ble delt ut, og resultatet ble storveis! Gro Rundbråten solgte 11 bøker til sammen, det er helt rått, men det er storartet av alle som har tatt på seg jobben å selge. Det blir gode penger av disse bøkene. I år valgte vi å trekke vinnerne på fredags formiddag på grunn av koronaen. Det var 50 gevinster, og mange har bidratt med dem. Kari Solumsmoen var igjen på banen med mye deilig hjemme-strikk. Torill Holen, Anne Lise Lærum Andersen, Tove Solbjørg og Kjellrun Rolfsnes hadde også med hjemme-strikk, og Mirjam Rolfsnes kom med juledekorasjoner som barna elsket.
Vi er heldige i ScanAid,som har en utrolig flott gjeng som stiller opp med gevinster, loddsalg og dager på stand. Så tusen takk til hver og en av dere i Super-gjengen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *